Nyheter.

Om du har du aktivitetsersättning så kan försäkringskassan bevilja dig vårt stöd och hjälp

Du som är 19-29 år och har aktivitetsersättning kan dra nytta av vårt medlemskap, kurser, böcker och kort utan att behöva stå för kostnaden själv. Dock behöver DU kontakta din handläggare på försäkringskassan och föra en dialog med henne/honom för att vara säker på att dom beviljar dig det. Har du svårigheter att få igenom det så kan du kontakta oss så försöker v vi hjälpa till.

Utvärdering av kurserna som ingår i medlemskapet.

Vi har nu låtit några personer med hög fungerande NPF problematik testa våra kurser. Både förmedla det som var positivt och det som var mindre bra. Det som var mindre bra handlade mer om tydlighet i strukturen, om inloggning.

Vi har två omdömen här.

“Aha nu fattar jag, vad jag inte har förstått förut. Ingen har förklarat det på det här sättet och nu känns det värdefullt att göra det här. Det är gjorde enorm skillnad för mig att gå från klarhet till klarhet. Jag hade nog behövt det här tidigare innan kastade bort mina relationer och mitt liv”// S.E (ADHD och utmattad i perioder)

“Jag tror det finns väldigt många som behöver det här.

och mycket av det här är sånt som jag tror många (inklusive jag själv) med npf har svårt med, att klara ett vuxenliv med allt vad det innebär

Igen var filmen väldigt bra och ser proffsig och välgjord ut, enkel att titta och lyssna på

jag tycker på det stora hela är det bra och informativt samtidigt enkelt och lättöverskådligt. Jag tror att kurserna kan vara bra kanske speciellt om man har boendestöd eller någon annan form av personligt stöd som man tillsammans kan gå igenom vissa saker och öva på.

För mig personligen upplevde jag det så i alla fall. Att det fanns många bra konkreta saker. Jag tycker kurserna som jag provade också innehöll mycket som jag tycker alla (även personer utan npf) skulle behöva lära sig det här” M.L ADHD, AUTISM med kombination av annat.

Vi är med i Special Nest

https://www.specialnest.se/liv-hem/ny-bok-om-knepig-vardag-unga-med-npf?fbclid=IwAR2How3u4xsgKV_AVSE2WbDN0iYWhr7PbCFEDYuZZUMLVBEZdRJrLhyOneg#.ZEIUpziasAg.facebook

Boken.

Till vänster Linda Rosen, Sebastian Gunnarsson och Marie Sandberg.

Detta är en bild från när vi hade en intervju med Dala Demokraten. Vi berättade lite om boken som äntligen blev klar och vi kan titulera oss som författare 🙂 Det känns himla skönt eftersom blod svett och tårar är på riktigt. Vi har kämpat ordentligt med allt från att ta våra egna erfarenheter från NPF, lyfta vårt föräldranätverks röster, till att få i hop pengar, till att få någon som illustrerar och formger den till någon som trycker den. Det har varit en riktig resa. Samtidigt. Det som är äkta går inte fort. Det finns så mycket fejk nu för tiden med människor som har ett litet hum om en idé men betalar för att någon annan utvecklar den, eller som säger sig vara både författare och illustratör. I själva verket har dom fiskat fram pengar någonstans och betalat för att dom ska framstå som kreativa. Därför känns det här extra kul med tanke på alla bromsklossar vi har haft 🙂 Det är i motvind en drake stiger. Marie tittar nöjt på boken och utbrister “En riktigt bok! det är ingen fjuttig barnbok och det är så coolt! Vi som spenderat husvagnssemestern till att sammanfatta ,diskutera och föreställa oss boken. Jag kunde ändå inte föreställa mig den. Men den är så fin och bra på alla vis”

Vi är så tacksamma för all hjälp och stöd. Från Stora Enso, Boliden och PICCA PICCA. Tre företag som sponsrat oss i vårt arbete på olika sätt.

Vår plattform ett saknat stöd och ett stort behov.

2 Januari 2023.

Plattformen erbjuder hållpunkter, personlig utveckling, nätverk, forum och sådant som hjälper människor vidare i livet. Nya positiv framsteg innehåller verktyg för att funka i relationer, samhället och förstå sitt eget ansvar som individ. Våra kurser finns i olika steg beroende på vart individen befinner sig. På så vis är deltagaren med i sin egen utveckling. Plattformen är ett komplement till annat stöd och hjälp. Det  kan vara hjälpsamt för den som väntar på exempelvis, att få komma tillbaka till skolan, BUP psykiatri eller något annat. Attt känna att någonting händer under tiden som individen väntar. Att veta att man är på väg förebygger att vi fastnar i psykiska tillstånd. En  plattform att känna till för dig som möter människor som är i behov av psykosocialt stöd och hjälp.

17 Augusti 2022

Vi startar igång igen efter en fin sommar. Vi testar TikTok under några veckor och Linda Åkesson har fått uppdraget att börja. Vad dett blir och tar vägen vet vi ännu inte. Vi har så klart en fin tanke att det ska bli något riktigt bra.

På morgonen här den 17 augusti ringde telefonen och vi fick ett positivt besked som underlättar en del av vårat arbete. Vi är superglada!

Plattformen är under uppbyggnad och våran webbutvecklare arbetar för fullt med den.

Boken! Vi har haft många motgångar med den och vi ger inte upp, utan låter det få ta den tiden som behövs. Kanske är det så att allt faller på plats när tiden är rätt? Vad vet vi?

Nyhetsbrevet för Augusti 2022 skickas ut denna vecka.

Nytt samarbete med Magasin D!KKO.

Vi samarbetar och samverkar gärna med människor som vill hjälpa till och skapa möjligheter för människor som lever med funktionsvariationer och utsatthet kopplat till funktionsnedsättningar. I första hand NPF och utmattning. Eftersom det är vår målgrupp.

 DiKKO är ett digitalt magasin som är grundat av  människor som har ett engagemang i olika verksamheter som hjälper människor som vill och behöver. Dom har också ett starkt NPF-tema, och även HBTQ, eftersom mänskliga rättigheter är det vi brinner för.

Fakta om Magasin D!KKO

Syftet med tidningen DIKKO är att förmedla ett resande/romskt perspektiv i nyhetsvärlden och sprida kunskap om de nationella minoriteterna.

Dik Manusch startade som en gatutidning december 2014 för att EU-migranterna skulle kunna stå upp och sälja en tidning i stället för att tigga.  Dik Manusch lades ner i slutet av 2017. I november 2018 återuppstod Dik Manusch som nättidningen och bytte namn till DIKKO.

DIKKO kommer utifrån att vi saknade en tidning som hade sitt fokus på resande/romer. En tidning där det gick att dela enskilda artiklar som kunde finnas med i debatten och sprida information.

DIKKO är en partipolitiskt obunden tidning med/av/om resande/romer.

Vi har en ny Facebook grupp Orka och Funka- Filosofi och samtal.

https://www.facebook.com/groups/370193118583897https://www.facebook.com/groups/370193118583897

Orka och Funka- filosofi och samtal. Här kan man diskutera olika ämnen. Allt från vänskap, beteenden till relationer, reaktioner, inspiration, avslappningsövningar och mycket mer. Detta är en del av det ideella arbetet som vi erbjuder.

Annonsbladet.

Vi berättar lite mer om Orka och Funka. Att vi utvecklar metoder och produkter i hjälp till självhjälp, egen terapi osv. Vi tror att mycket kan förebyggas med att vara ett uppfångande nätverk och hjälpa till där det behövs där och då. Vi finns som stöd för dem som har NPF eller bara känner sig socialt utsatta. Våra grupper är till för dem som behöver stöd. Dock är vi måna om att gruppen ska vara välkomnande, familjär och lite hemma känsla. Vi eftersträvar inte stora grupper utan trivsamma där integritet och sekretess råder. Administratören gör regelbundna gallringar för att säkerställa att det efterhålls. Därför har vi skiftande medlemsantal. Vår grupp är viktig och dem som vi lyssnar på. Medlemsgruppen är till för dem som vill påverka och att vi driver på frågor samt avgör vilka mål vi arbetar mot år efter år. 2022 är året då vi tar krafttag mot mobbning och acceptans för olikheter. I vårt arbete behöver vi ta fram olika material. Du som stödmedlem bidrar till att vi kan skapa fler produkter, fortsätta driva på frågor och göra en viktig skillnad. Genom stödmedlemskap hos oss bidrar man till socialt ansvarstagande. Vi strävar efter att ge personer med NPF eller som känner sig socialt utsatta, psykisk ohälsa. Att de ska få ett liv där de är självständiga så långt det är möjligt.

Vi är taggade!

Nytt år nya möjligheter men också nya utmaningar. Som förening är det ett ständigt kämpande med att få allt att gå runt. Innan årsskiftet hade vi ett möte, styrelsen för att se vad vi ska lägga fokus på år 2022. Vi har väl mer fått en inriktning och vi kommer arbeta med att ta fram produkter, metoder och hjälpmedel på egenterapi nivå, hjälp till självhjälp. Ja, vi kan inte ta hand om alla och alla människor har ett eget ansvar. Däremot finns det mycket vi kan hjälpa till och bidra med innan en människa blir deprimerad eller kommer i utanförskap. Vi har vårt uppfångande nätverk där man får vara med i. Prata i forumet om man vill eller chatta med oss i styrelsen. Våra medlemmar och våra grupper har stort inflytande och vi lyssnar in behovet och driver på frågor på lokal nivå. Detta år behöver vi ta krafttag mot mobbning. Det handlar inte bara om att lärare ska få verktyg i förhållningsätt och bemötande. Det är hela skolmiljön och alla elever också som måste inkluderas i arbetet med inkludering. Vi behöver ta ämnet mobbning på en djupare nivå så vi når empatin. Vi gör det tyvärr inte bara med information och föreläsning. Det är så mycket som missas. Som om man inte förstått att personer med NPF är mer emotionellt utsatta. Vad händer egentligen i de miljöerna eleverna är? vad är det som sägs i det tysta med blickar och kroppsspråk? Vad var det som gjorde att kalle misshandlade Olle helt oprovocerat på skolgården när alla såg? Kalle har inte ett enda vittne som kan bevisa att Olle 8 dagar tidigare knölat ner Kalles nya leksandsmössan i toaletten. Medan Olle har lärare och kompisar som kan intyga vad som hände. Det osynliga som inte syns men som vi föräldrar med hjälp av rollspel och barn som har förtroende för oss kan berätta på sitt sätt. Vi har ett viktigt bokmanus som beskriver olika vardagssituationer om vad som händer och hur omgivningen bemöter detta och att det i sin tur leder till affekter. Vi har ett viktigt material som vi vill nå ut med till skolklasserna runt om i Sverige. Men vi behöver samla in pengar för att göra det möjligt. Man kan stödja oss på olika sätt. Dels bli stödmedlem och få våra nyhetsbrev och på så vis veta att man hjälper till med att ta ett samhällsansvar. Man kan även förbeställa boken, köpa våra vägledningskort eller skänka en slant via swish. Hjälp oss så att vi kan fortsätta att göra skillnad där det behövs. De pengar som kommer in gör att vi kan fortsätta utveckla produkter, plattformar och material för att göra vardagen lite bättre för människorna om har behovet i vårt samhället.

Faster Forward.

Idag har vi haft möte med Christian Hedberg. Vi pratar lite om att ta in han som föreläsare för att prata om mobbning och olikheter ut mot skolorna  i Södra Dalarna.

Christian Hedberg fick  en idé när han insåg att han inte kunde delta på konserter tillsammans med sin familj på grund av att han är rullstolsburen. Att nämna har Christian varit  bergsklättrare men var med om en fallolycka 2006. Det resulterade i att han blev förlamad från midjan och ner. Frustrationen om att inte kunna delta med samma förutsättningar på konserter som andra, ledde till att han utvecklade appen Faster forward. En livsstils APP med inspiration från NetFlix. I stället för att välja filmer kan man välja upplevelser runt om i Sverige som är anpassade för rörelsehindrade. Den innehåller olika erbjudanden om aktiviteter och anpassas efter säsong. Bland annat finns ett evenemang. Fortnite som är varje måndag klockan 19.00 och där det finns ett proffs som coachar den som deltar.

Christian vet vad NPF är då han själv har en ADHD problematik och vet hur svårt det är med att behålla arbeten, att det snabba handlandet kan bli många konsekvenser. Vi tittar nu på om en föreläsning kan vara intressant. Föreläsningen ska belysa mobbning och olikheter.

// Teamet

Detta planerar vi 2022

Hej på er! Tänkte uppdatera lite. 2022 kommer vi att fokusera på att försöka nå ut med utbildningar. Både inom NPF och hur myndigheter och aktörer som arbetar med NPF ut mot arbetsmarknaden skall kunna hjälpa dem på bästa sätt. VI håller även på med gaming utbildningar. Där föräldrar ska få mer kunskap om gaming och få lite mer inblick i barnens spelanden. Förhoppningsvis kan vi även baka in lite mer om kränkningar och hur vi vuxna kan vara med och hjälpas åt att förebygga det. Linda Rosen och Sebastian Hallowpixie Gunnarsson har möte med Studieförbundet Vuxenskolan den 12 Januari. Vi ska planera upplägg. Dessutom har vi fått en bra kontakt inom Politiken i Avesta. En kvinna som arbetar inom flera olika nämnder och som har fokus på att förebygga psykisk ohälsa. Vi kommer att ordna ett möte innan mars 2022. Om ni medlemmar inte kan komma så inkom med synpunkter på vad ni tycker är viktigt att arbeta med under 2022. Det kan ni göra via PM. Boken kommer också vara ett viktigt arbete under nästa år då den tar upp NPF, mobbning, orsaker till olika beteenden och annat. Vi önskar er en fortsatt god Jul och ett Gott Nytt år!

// Teamet

Projektet med utbildningsmaterialet flyter på. Det är vi glada över. Hoppas snart kunna komma med fler uppdateringar.

Insamlingen Stöd Till Dig startar den 8 november.

Ge bort en julklapp eller fars dag present som ger flerdubbel “måbra” känsla

Två företag i Avesta, Phoenix KlinikenEnergy MassageSund aktiv Livsstil och Orka och Funka förening driver kampanjen Stöd Till Dig.

En insamling för att ge stöd till familjer som har eller lever med NPF. Denna kampanj startar den 8 november -29 december 2021.

Du bidrar genom att köpa massage eller

medicinsk fotvård eller skor, av våra samarbetspartner som driver företag inom det ovannämnda områdena. 10 % går till kampanjen- stöd till dig. Familjepotten  kommer öppnas upp för ansökan i januari 2022. Viktigt att du som köper tjänster eller produkter uppger att du vill stödja kampanjen. Du ska också skriva på en lista med namn och kontaktuppgifter där det framkommer att du köpt tjänster eller produkter och deltar i kampanjen. Listan finns hos det företag du väljer att köpa tjänster av.

Viktigt att  veta: Phoenix Kliniken och Energi Massage finns i centrala Avesta.

När du boka tjänster eller produkter behöver du uppger kampanjen Stöd till dig via Orka och Funka

Phoenix Kliniken och Energy Massage bestämmer vilka produkter som ingår i kampanjen.

Boka på: https://www.phoenixkliniken.se/

https://www.dev.energymassage.se/

Sigge från Omelett Tourette- NPF i vardagssituationer.

Sigge, en busig tonåring med mycket känslor och lite för många tokiga idéer ibland. Jennie Löfgren, grafisk formgivare och illustratör.

Det här händer hos oss.

Vi arbetar vidare med vårt utbildningsmaterial och hoppas kunna visa upp lite bilder snart ?

Utbildningsmaterialet skiljer sig från många andra material. Vi kommer ge läsaren verktyg och metoder som kan underlätta vardagen för en del. Material ger läsaren tillfälle att öppna för diskussion och få en fördjupad kunskap om sitt förhållningssätt. Begrepp och förmågor beskrivs på ett lättsamt sätt som har en stark koppling till ungas egna tankar, känslor, kropp och språk. Materialet förmedlar kärlek, igenkänning och glädje. Det banar väg för kunskap, redskap, förståelse, perspektivvidgande och medmänsklighet.

Örebro

Linda Rosen och Karina(Orka och Funka medlem) åker till Örebro på Studiebesök.

Bilder och information kommer.

Livsviktigt snack.

Vi är inbjudna till ett digitalt event Suicid Zero livsviktiga snack. Vi har tackat ja och mer information om det kommer senare.

Stöd oss genom att köpa ett armband med personlig touch.

Stöd oss och stöd dig själv eller någon annan.

Våra armband finns att beställa, med personlig touch. Vad menar vi med personlig touch? Jo vi menar att när du beställer våra armband så ska du också känna på riktigt att du får något. Ett armband och en beskrivning på din personlighet. Lite vägledning i styrkor och dina utmaningar samt hur du kan tänka. Våra armband finns förnärvarande i dessa färger. Men kommer även komma i andra färger. Armband med budskap på gör vi endast i ordning mot beställning. 25 kronor styck för armband i olika färger. Liten personlighets beskrivning med liten vägledning 50 kronor. Totalt med frakt 87 kronor.

Våra budskap.

What you think, you become

What you feel, you attract

What you imagine, you create

Vill du beställa?

Skickat ett mejl till orkaochfunka@outlook.com och skriv beställning av armband. Vi Antal och namn och adress. Betalning görs via swish.

Exempel på kort vägledning är detta.

Du trivs med ensamhet och är inte rädd för det.

Du söker dig till ensamheten ofta eller i perioder. Du behöver det, då folkmassor och omgivning stör och hotar din personlighet. De tar mycket på din kraft och energi även fast inget ont är menat i det. När du väljer att dra dig tillbaka behöver du reflektera över dina behov och vad du behöver göra för att möta dem. För att saker och ting ska bli bra för dig, uppmanas du att verkligen tänka till. Vem och vilka människor, som du vill ha i ditt liv. När du kommer i relationer som kanske mer är för någon annans skull, behöver du ställa frågan: Är denna relation hälsosam för mig? Följer jag mitt hjärta?

RÅDET ÄR

Sök dig till ensamhet som ger dig näring i perioder men inte hela tiden. Du behöver personer runt omkring dig som delar dina ideal, tankar och framtidsdrömmar. Människor som är på samma våglängd. Fortsätta våga och vara den du är. Dela med dig av dig själv och sprid glädje i omgivning som du mår bra av. Genom detta kommer du dra till dig människor som delar dina versioner och intressen. Det kommer också bana vägen för din framtid. I kärlek ska du hitta någon med vilken du delar visioner med. Du är en sann och äkta person. När du väl träffar någon du tycker om. Är det äkta och på riktigt. Du känner djupt för denna person och världen kan se hur starkt dessa känslor lyser. Känslorna är rena och otäckta med själviska önskningar. Var rädd om dig själv! Använd din personlighet, dina förmågor och insikter när du gör dina val i framtiden. Du har en ljus framtid framför dig, men kom ihåg att värdesätta dig själv och älska dig själv först.

IOP:et fick avslag och vi svarar upp det.

Svar angående avslag, ansökan IOP (idéburet offentligt partnerskap)

Hur kan man som kommun tycka att det är olyckligt, att man med juridiskt stöd försöker hjälpa barn med särskilda behov, till det stöd som de har rätt till? Ni skriver om konstruktiva lösningar för samarbete runt barnen. Undrar om Ni är medvetna om, att det finns lagar för insatser till hjälp för barn, med särskilda behov?

Som det ser ut i dagsläget, får inte föräldrar alltid upplysning från skolan eller kommunen, om vilka insatser de har rätt till för sina barn. Ett juridiskt ombud kan följa med på möten med skolan eller informera föräldrar om deras rättigheter, gällande barnens skolgång och även olika sorters bidrag de kan söka. Man tycker att Avesta kommun borde vara intresserad, av välfungerande skolor.

Det är tråkigt att kommunen inte förstår att ungdomspoolen, fyller ett viktigt syfte. Barn med särskilda behov, har ofta sämre självkänsla, är stresskänsliga och även andra problem. De har svårt att hitta sin plats i samhället och kan känna sig annorlunda. Om man dessutom inte får rätt hjälp i skolan, så är det ytterligare en bekräftelse, på att man inte har något egenvärde. Mobbning, droger och självmord, kan bli en följd av detta. Tidiga insatser är viktiga. Med ungdomspoolen som ett verktyg, stärker vi individen att få ett fungerande liv.

Orka och funka har t varit i kontakt med Gunilla Westerberg och många gånger försökt komma i kontakt med Lars Isacsson, men utan resultat. År 2018 hade vi ett möte med Jonas Wells och Sonja Tiger. Då hette vi ” föräldrar som bryr sig ”. Även år 2016 hade vi kontakt med Björn Hansson och Mikael Westerberg. Anki Magnusson är också kontaktad år 2016. Nyhetsbrev om Orka och Funka skickas kontinuerligt ut till tjänstemännen inom kommunen.   

 Vid ett samarbete med Er kring ett IOP, så har vi ett eget färdigt koncept och det äger vi. Idéerna är våra och inte något, som någon annan ska kopiera. Fokus kring ett samarbete, borde väl vara att ta fram mål, som gör det lättare för de som har neuropsykiatriska funktionsnedsättning, att fungera i samhället?  Avesta Kommun har tidigare fått kritik av Socialstyrelsen att inte arbeta efter evidensbaserad praktik.                                                                                                                                                                                                       

Både Södra Dalarnas Sparbank och Stora Enso Fors, ser allmännyttan med Orka och Funka. Tråkigt att Ni inte gör det och att Ni inte förstår konceptet, med Orka och Funka.

Med vänlig hälsning

Föreningen Orka och Funka

I årsskiftet kommer vissa delar av OOF bli Rätt Fokus.

Linda Rosen, Johan Glad och Annelie Jonsson startade 2017 företaget Rätt Fokus. Tanken var att driva företaget då, men nya arbetsuppgifter kom i vägen. Rätt Fokus hade samma gemensamma nämnare som Orka och Funka. Att arbeta för målgruppen NPF, familjerna och att förebygga psykiskohälsa. Utveckla metoder och sociala insatser. Det som saknas helt enkelt. Dock såg loggan annorlunda ut då. Linda Rosen har arbetat fram en ny logga och slogan som passar bättre med tidens tempo. Vi är innovativa och ligger före vår tid. Vi är kreativa och tänker utanför boxen. Att kunna tänka utanför boxen är att skapa det som vi ser saknas. Med andra ord genom Nytt Kreativt Nyskapande Tankesätt. Svårare än så är det inte. Vi behöver göra detta för att kunna sälja våra produkter och tjänster enklare. Orka och Funka´s ideella engagemang kommer givetvis att finnas kvar.

Uppföljning av tidigare ärende och frågeställning till Myndigheten För Familjerätt och Föräldraskapsstöd

Orka och Funka  kommer dagligen i kontakt med föräldrar som har barn med ofrivillig skolfrånvaro. Detta är kostsamt för föräldrar och påverkar både barnet och föräldrarnas psykiska mående. Vi vet hur det är med avbrutna arbetsdagar, förlorad inkomst och allt annat som kommer till.

Vi har haft kontakt med en handläggare på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.

Vi har bett dem att behandla frågan om att ha möjlighet att sjukskriva barn med ofrivillig skolfrånvaro och att föräldrar ska kunna ta vård av barn fram till den dagen barnet fyller 18 år.

Vi har följt upp ärendet där de skriver:

Hej

Det stämmer, Linda Rosen har varit i kontakt med mig tidigare.

Vi från MFoF (Myndigheten För Familjerätt och Föräldraskapsstöd) är medvetna om denna problematik. Vi har tagit med behovet av stöd till föräldrar med barn med funktionsnedsättning i vårt underlag till den kommande strategin av psykisk hälsa och suicidprevention. Nu väntar ett gemensamt myndighetsövergripande arbete där bland andra Myndigheten för delaktighet, Skolverket och Försäkringskassan ingår, vilka i högre grad än vi arbetar med frågan. Vi från MFoF vet idag inte hur dessa behov kommer att tillgodoses, men delar er uppfattning om att detta är problematiskt.

  Vänliga hälsningar Eva

_______________________

Eva

utredare föräldraskapsstöd

Vi planerar in föräldraträffar.

Dessa ordnas för NPF föräldrar i Avesta, Hedemora och Säter.

// Teamet

Stora Enso Fors sponsrar Orka och Funka, för att ta fram ett utbildningsmaterial.

Företaget Stora Enso Fors går in och sponsrar Orka och Funka, för att ta fram ett utbildningsmaterial. Syfte är att synliggöra hur utanförskap startar och ger uttryck i skolmiljö och på arbetsplatser. Vi vet att personer med Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i större utsträckning hamnar i utanförskap, just för att osynliga svårigheter oftast inte kan återberättas av dem. Det leder till många olika konsekvenser som i sin tur leder till psykisk ohälsa. Vi skapar nu ett utbildningsmaterial där syftet är att förmedla kunskap till samhället. Så att omgivningen kan få en annan syn och förståelse för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, deras beteenden och vad konsekvenserna blir när det inte finns kunskap. Vi vill göra omgivningen medvetna om att fördomar föder utanförskap och psykisk ohälsa i olika former. Vi är mycket glada och stolta över det här fina samarbetet.

// Teamet.

Vad gör vi?

Senaste nytt från OOF

Vår utbildning i känslor och självkunskap finns att beställa nu.

Vi pratar ofta om hur viktigt det är med en bra självkänsla. Ska vi få ett bra liv, vara lätta att jobba, umgås och leva med måste vi också ha självinsikt. Vi måste vara medvetna om våra styrkor och svagheter. Vi måste också inse hur vårt beteende uppfattas av andra och hur det påverkar dem. Utan självinsikt hamnar vi lätt i konflikter. Självkännedom behövs för att förstå sitt eget handlande.

Vi erbjuder enkla grundkurser till målgruppen NPF eller till den som behöver. Man kan se våra kurser som ett stöd där användaren med hjälp av våra kurser och verktyg samt mentor lär sig om självkunskap i Mindset& Emotion For Life. Att bli medveten om sig själv, sina behov.

Denna kurs kan också användas som ett underlag för användaren att utvärdera sig och sina behov inför olika insatser så att det är enklare för exempelvis, socialförvaltning och andra myndigheter att sätta in stödåtgärder utifrån individens behov av hjälp och stöd.

På så vis blir det lättare att nå specifika behov och stödinsatser kan sättas in fortare.

Läs mer under fliken hem och välj utbildningar och produkter.

Vi planerar vårt nästa projekt med en stor arbetsgivare i Avesta.

Även fast vi har semester så arbetar vi på lite för att underlätta inför när vi startar igång i augusti igen. Vi planerar nu hur ett samarbete ska se ut mellan Orka och Funka och ett väldigt stort företag i Avesta. Det är ett företag som vill stötta oss som förening men också bidra och vara en del av samhällsnyttan. Vi har redan haft två möten med dem.

Orka och Funka har en vision om hur man bättre kan förebygga mobbning och utanförskap. Vi vill göra något som ger samhället en förståelse till varför personer med NPF utsätts för mobbning i större utsträckning, eller utsätter andra för mobbning. Vi vill synliggöra orsaker till varför drogerna ökat. Vi vill skapa förståelse hos arbetsgivare, hur målgruppen NPF kan fungera på arbetsplatser och varför de inte är ovanligt att de ibland, bara kan behålla arbeten en kort tid. Vi vill skapa förståelse samt inkludering i både skola och arbetsmiljö.

Nu korrekturläser vi och planerar för illustratören. Tyvärr kan vi inte gå ut med vilken vår samarbetspartner är just nu. Men den informationen kommer. Vi kan inte heller tala om exakt vad vi gör. Spännande? Mycket! 🙂

Mindset &Emotion For Life 2021-07-01

Denna digitala kurs ger dig verktyg för att förstå dina egna känslor och behov. Kursen lär dig grunderna att skapa balans i livet och fokusera på just det som är viktigt för dig.

Man kan säga att självinsikt och självkunskap är nycklarna till att fungera i relationer med andra och sig själv. En kurs i självinsikt och fungera bättre med omgivningen.

I denna kurs ingår även vägledningskort samt två timmars stöd av mentor.

Läs mer om kursen och innehållet under fliken, Hem och produkter och tjänster.

Möte angående samarbete

Samtalet var intressant och vi kommer prata vidare för att se på vilket vis ett samarbete kan se ut. Spännande tycker vi! 🙂

Frågor om gaming. Orka och Funka kan erbjuda en föräldraguide om intresset finns.

För er som är intresserade av att bland annat få veta/lära er/kunskap i:

Hur man kommer igång med gaming på ett bra och enkelt sätt ?* Hur jargongen är inom det svenska och internationella gaming-communityt ?* Hur kan man som förälder bli mer delaktig i sitt/sina barns spelande ?* Vad ska man tänka på när man pratar med barn och ungdomar om gaming ?* Hur psykologin fungerar i spel som innehåller våld, sex, droger, alkohol och/eller mikrotransaktioner ?Kontakta oss gärna och anmäl er till utbildningen. Har ni några andra frågor och/eller funderingar än de ovanstående frågorna som ni vill fråga om redan nu, är ni varmt välkomna att höra av er, så noterar vi det och svarar efter bästa förmåga under utbildningen.

Digitala utbildningar och andra aktiviteter.

Vi planerar och samtalar kring digitala utbildningar och sociala grupper. Vi ser nu över vad som är möjligt att göra.

Möte med Avesta Kommun

Orka och Funka har haft möte med Avesta Kommuns utredare och resultatenhetschef. Vi har lämnat in ett IOP om att jobba över gränserna med barn, ungdomar, unga vuxna samt hjälp och stöd åt hela familjen. Verksamheten kallar vi ungdomspolen. Vi väntar nu på svar om vad Avesta Kommun kommer att besluta.

Vi behövs.

Andra kommuner är intresserade av ett Orka och Funka samarbete.

Vi har kommunicerat ett svar vad som är möjligt. Kommunen tittar nu på vilket sätt de kan ingå ett samarbete med oss. De måste helt enkelt se över vad som är möjligt med deras styrdokument.

Vägledningskorten för att fungera i relationer med omvärlden.

Våra fina vägledningskort blev en succé. Dom har varit otroligt användbara för psykologer ,terapeuter kuratorer, lärare med flera. Eftersom både positiva och negativa grundkänslor smittar mellan människor är korten ett verktyg som inte sätter igång affekter. Råd och tips kan upplevas som uppmaningar för personer som har svårare för att tolka sociala sammanhang. Korten kan användas av alla och efter eget upplägg. Ett verktyg som varmt kan rekommenderas till skolgrupper, men även skolledare att köpa in till sina elever inför vuxenlivet. En fin avslutnings present för elever som slutar 9:an eller gymnasiet. Beställ dem på orkaochfunka@outlook.com