Ge mig ett datum när allt blir bra igen. Det skulle kännas mer hanterbart då. 27 augusti 2021

Jag är lite off och urladdad och det som finns kvar av min energi har jag på sparläge.

Jag vet att mina oro och ångest inte beror på något väder. Det har ju regnat oerhört mycket och jag påverkas ganska mycket av vädret. Jag ska säga som det är. Min orkeslöshet handlar om att jag har klivit in i rollen som anhörig till min mamma i livets slutskede. Det är så tragiskt och sorgligt att se. Men jag har varit med i 7 års tid och sett processen sakta har sin gång. Jag blir alldeles slut efter att ha varit och hälsat på mamma. Det tar på min energi i flera dagar. Men jag vet också att pappa lutar sig mot mig och räknar med min styrka. Att jag orkar bita ihop, jag möter sådant som jag måste möta och fortsätter. Jag gråter inte inför pappa. Han skulle bli ledsen. Jag försöker att gråta på natten eftersom tårar tar sådan kraft av kropp och tanke. Om jag gråter på natten hinner kroppen återhämta sig. Jag sitter oftast avtrubbad i något dygn, helt handlingsförlamad. Därför kan jag inte hälsa på mamma varje dag. Det skulle innebära att jag skulle bli än mer handlingsförlamad.

Det är inte synd om mig, det är synd om mamma och pappa. Jag försöker bara hitta strategier för att orka med livet utan att närvaron av döden och människor som försvinner ur tiden gör sig allt för påmint. Jag pratade med min lillebror igår som tycker att känslor är det jobbigaste som finns och hellre tar till spriten. Jag har sett konsekvenserna av det. Han frågade hur man hanterar känslan sorg.

Jag förstod, för jag är hans stora syster och som han sa. ”Syrran du känner mig bäst”

Det är svårt att ge råd för många gånger handlar det ju om självinsikter och livsfilosofi.

Jag har alltid haft en kontakt med mig själv och mina trauman som föddes ur katastrofala händelser har format mina teorier. Jag vet syftena, jag vet existensen av sådant man kanske inte kan förklara. Åtminstone så kan den avstängde människan inte förstå det.  Att det finns. Jag tänkte på det här med att få svar om att det kommer bli bra. Det är en strategi för att överleva. Man behöver eliminera känslan av sorg och misslyckanden. Om det bara finns ett datum på när det plågsamma går över. Då är det ju lättare att hantera det. Typ den 25 september då tar sorgen slut och den 26 då är den borta och livet blir som vanligt igen. Jag har faktiskt försökt att sätta upp låtsas datum och sedan bonat efter det. Jag menar att jag har bytt gardiner, städat ur, förnyat. Snart inträder en ny tid och då måste allt det som var hos mig vid den dåliga tiden. Den ska ju så klart försvinna. Jag har tillsatt ännu en strategi för att inte bli så besviken om känslan av eliminering inte skulle inträda. Jag söker hjälp. Ingen psykolog. Utan mer söker svaren i urkraften inom mig och det mystiska. Oh ja! det låter ganska flummigt men det läker mig väldigt fint. Sedan behövs ytterligare en plan för att hantera det när den euforiska känslan av lycka försvinner och man inser att allt är som vanligt. Hela livet är ju cykler av hur vi mår. Oavsett om man är autist, autentisk eller något annat så behöver vi känna till våra livscykler och ha strategier för det. Jag säger inte att det är nyckeln till magiska förändringar. Men det gör en hel del för vårt välbefinnande.

Eftersom jag ändå skriver om måendet och välbefinnandet vill jag nämna vädret. Det påverkar oss ofantligt mycket. Jag mår så dåligt om vårvintrarna. Jag tjatar på min andre hälft att vi behöver flytta på vårt hus till varmare breddgrader. Jag har inte orkat tagit tag i den tanken så min enkla strategi är att noggrant ha koll på väderleksrapporten. Notera hur många dagar det ska hålla i. Stänga in mig i sovrummet med neddragen rullgardin. Lyssna på musik, läsa böcker och titta på sådant som får mig att må bra. Det finns ett särskilt namn på kopplingen mellan vädret och välbefinnandet. Både fysiskt och mentalt. Biometrologi. Det går ut på att ljus, lufttryck, vind, värme, kyla, åska och andra väderfenomen kan få oss att må både bra och dåligt. Vid vackert väder minskar sömnbehovet, vi får snabbare reaktionsförmåga och arbetslusten ökar. Ett djupt lågtryck, däremot, kan ge upphov till både ledvärk och huvudvärk, vi blir tröttare och får sämre reaktionsförmåga, vi blir mer irriterade och nedstämda. Vi får helt enkelt sämre förutsättningar att fungera bra och prestera på topp. Då vet du kanske nu varför vädret har sådan stor påverkan på oss och vårt mående.

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *