Psykopater tyrannerna

En text från en person som studerar psykologi. För dig som vill veta mer hur psykopater funkar.

Psykopater

Talför/ytlig charmig (Alla är inte bra på att snacka, eller är speciellt charmiga. Det varierar från P till P. Dom som är charmiga och talföra, är det för att dom kan läsa av människor, och naturligt anpassar sig till olika situationer. Ungefär som neurotypiska är artiga och trevliga och anpassar sig till olika sociala sammanhang. Psykopaten är bara bättre på att läsa av kroppsspråk och ansiktsuttryck. Detta innebär dock INTE att en P använder sig av detta BARA för att använda det mot andra. En P kan använda sig av detta för att bättre förstå andra, för att bättre möta andra, i jobbsituationer och i relationer med andra.)

Förhöjd självuppfattning/ grandios (En psykopats grandiositet skiljer sig från narcissistens grandiositet helt och hållet. Till skillnad vad många tycks tro! Och här tror jag många blir förvirrade om vad som är vad.

Narcissistens grandiositet närs av andras syn på hen. N behöver bekräftelse, beundran för att hen ska kunna känna någon slags självkänsla. N är i grunden en skör person, med extremt skört ego, extremt dålig självkänsla. Lättkränkt, lättpåverkad av andras beundran eller avvisningar. Dom är helt enkelt beroende av andra människor för att dom ska känna sig validerade på alla sätt och vis. Utan andra människor är Narcissistens grandiositet en ballong utan luft. Ballongen behöver fylla på luft, om och om igen. N får aldrig nog. Narcissisten är aldrig nånsin nöjd.

 Psykopaten däremot är totalt tvärtemot. En P är helt självgående, dvs, hen behöver inte andras bekräftelse, beundran m.m. överhuvudtaget. Deras grandiositet finns inbyggt i dom kan man säga. Dom behöver människor väldigt lite, eller inte alls. Dom har en naturlig stark självkänsla, och dom kan inte bli kränkta. Att bli kränkt innebär att man då tar något personligt och ens känslor blir sårade. En P har inte samma känslonyanser som neurotypiska har. Att försöka kränka eller såra en P’s känslor är lönlöst. Däremot så kan en P självfallet ändå förstå motiven bakom orden, intentionen bakom valda ord. Och kan bli förbannad för att du försöker kränka hen. Det blir en principsak. P vill vara tydlig med vem som bestämmer då, och kommer förmodligen sätta dig på plats, att du ska veta din plats. Verbalt eller med fysiskt våld. Återigen där, beror det på individen, hur en P reagerar. Förstår ni skillnaden? Tufft va? ;))

Behov av spänning/blir lätt uttråkad (Absolut, i allra högsta grad. Men det innebär inte att en P automatiskt då går och rånar en bank eller utnyttjar andra människor för att få sina kickar osv. Återigen, det beror på individen. Men dom flesta som lever någorlunda normala liv, har ändå fantasi och är påhittiga. Speciellt om P även har ADHD, vilket inte är speciellt ovanligt, den kombon. Nej, alla som har ADHD är INTE P. Men många som är P har ofta ADHD. Men till saken…Då tränar dom kampsport t.ex, håller på med extremsporter, sysslar med musik, ja vadsom som får dom att känna nån slags kick. Dom väljer yrken som även där förser dom med det behovet. P är lite av introverter, dom trivs bäst i sitt eget sällskap, men kan absolut uppskatta sällskapet som erbjuds när dom tränar osv. P är som dom flesta människor är, i många avseenden. Men absolut så skiljer sig en P’s syn på omvärlden än vanliga neurotypiska. Såklart.)

Patologisk/lögnaktig (Här är en svår en för många att förstå. Man måste vara P för att förstå dom olika nyanserna av sanningar och lögner, för det är så dom ser det som. Ett ex. Om en P har ett bra fungerande förhållande med någon, men även har en fast älskare. Detta är för många jättehemskt osv. Men, tanken bakom är inte att göra illa den dom har ett förhållande med. Det med älskaren ser P som en hobby, tidsfördriv, något som bryter med vardagsrutinerna, stress med jobb, krav från alla håll och kanter. Hen ser det inte som ett svek, snarare som att detta hjälper förhållandet.

 P kommer inte att ändra något i sitt beteende, kommer vara samma lojala och trygga person som hen alltid varit i förhållandet. En P ser det som två skilda saker. Det ena hör inte ihop med det andra. Det ena utesluter inte det andra. Däri ligger skillnaden i hur neurotypiska och en P ser på saken. Eftersom psykopaten inte är känslostyrd, eller går efter den sociala normen m.m., så går Psykopaten efter logik. “Om jag mår bra och hittar styrka, ro i detta, så blir jag en bättre partner.” Och nej, det är inga ursäkter eller undanflykter för att vara otrogen. Hen försöker på sitt egna vis “blow off some steam”. Otroheten var bara ett exempel, finns flera exempel som har att göra med just deras modifierade sanning. Deras sätt att tänka och dra slutsatser är ju väldigt avskalat. Dom går efter sund förnuft, logik, men inte efter sociala normens logik. P drar slutsatser efter sitt sätt att se på saken. “Vad som är rätt för mig, behöver inte vara rätt för dig.” Typ. Förenklat. Men det med att dom ska hitta på saker helt och hållet, det är mer vad en narcissist skulle göra. Detta är svårt att förklara och hade behövt ett helt kapitel i en bok hehe. Men jag hoppas jag lyckas få er att se en glimt i en P’s sätt att tänka. Alltså inte elak med flit alltid, men brist på emotionell empati plus dom invanda sociala regler som folk har, den kombon blir inte alltid bra tyvärr. Dessutom, alla ljuger av olika anledningar hehe)

Bedräglig/manipulativ ( Visst, dom kan manipulera när det behövs. Men det kan ju neurotypiska också. Där beror det igen, på individen och dess intentioner.)

Saknar ånger och skuldkänslor. ( Psykopaten föddes med en annorlunda hjärna, som gör att dom saknar detta bl a. Hänvisar till James Fallon som är hjärnforskare och som förklarar detta mer ingående.)

Flackt, ytligt känsloliv ( Saknar man något i hjärnan, blir väl saker ytliga naturligt, iom att dom inte kan bonda med andra känslomässigt.)

Kall/bristande empatisk förmåga ( Hänvisar till J. F. Men dom välfungerande P lär sig att förstå empati, kognitivt. Emotionellt kommer dom aldrig att förstå empati, men dom har absolut kognitiv empati.)

Parasiterande livsstil (Detta förstår jag knappt vad som menas med det haha, har svårt att se att en P vill leva på andra? Att inte vara självgående är ju en svaghet för en P. Ett misslyckande. Men det kanske även här beror på individen?

Bristande självkontroll till exempel lättväckt aggressivitet ( Psykopater har ett inre lugn i sig själva. Dom lider inte av ångest, depression, dålig självkänsla m.m. Dom har ofta en alldeles utmärkt självkontroll, men dom kan välja att strunta i det, och ge sig hän. Dom flesta P kan välja att göra något medvetet. Precis som att dom kan välja att låta bli att göra något. Dom kan absolut reagera med ilska om dom anser att dom har rätten till det. Lågfungerande kan reagera med våld, medans högfungerande kan reagera med att ignorera och gå därifrån, eller verbalt sätta någon på plats. Lågfungerande kanske är mer impulsiva och har dålig självkontroll, men högfungerande har mer koll. Personligen tycker jag att passiv aggressivitet är minst lika illa som utåtagerande aggressivitet. Det sistnämnda är åtminstone ärligt och rättframt… P ser ofta människor som är passiva aggressiva som svaga och fega som inte vågar konfrontera någon på riktigt.)

Promiskuöst och egoistiskt sexualitet (Eehh detta känns taget ur luften. Lågfungerande kriminella kanske gillar sånt och droger osv. Högfungerande är väl som dom flesta är när det gäller den biten. Alla P är inte lösaktiga, lögnaktiga kriminella mördare.

Tidiga brottsliga handlingar (före 12 års ålder) (Stämmer endast på lågfungerande, och det finns en skillnad på att vara psykopat, sociopat och ha en antisocial personlighetsstörning.

Saknar realistiska, långsiktiga mål; agerar kortsiktigt och kan inte planera på lång sikt. (Detta stämmer på dom flesta kriminella och lata människor som INTE är psykopater hehe. Jag tror dom flesta P är drivna och behöver utmaningar, och mental stimuli. Det går inte ihop med att vara en slacker direkt hehe)

Impulsiv. ( Vad som kan verka som ett impulsivt agerande för andra, är egentligen mer uttänkt än många tror. En P tar sällan obetänkta beslut. Dom är kontrollfreaks, dom vill ha koll på sitt, det gynnar inte dom att bara släppa loss och bara göra massa impulsivt skit. Notera, dom vill ha kontroll på SITT, inte kontrollera andra. Det vill narcissisten göra.)

Ansvarslöshet, till exempel som förälder eller chef (Återigen här, beror väl på individen. Men har svårt att se att dom INTE är ansvariga chefer, det e ju deras grej. Tror även här det blandas ihop med narcissisten. Psykopater kan vara hjärnkirurger, jobba inom militären, polis, ambulansförare, åklagare m.m.)

Tar inte ansvar för sina handlingar (Detta är väldigt individuellt. Många psykopater tar ansvar och möter gärna mothugg. Dom har inga issues med att bli konfronterade eller att konfrontera. Har du bra argument så kan P även ha respekt för dig som säger ifrån. P älskar utmaningar och kickar. Återigen, det är narcissisten som inte gillar att bli konfronterad pga hens sköra ego. Hen tål inte att bli emotsagd och hen kommer aldrig att erkänna att han gjort fel, eller be om ursäkt. En psykopat: Japp, du har rätt, jag gjorde det, vad ska du göra åt saken då?

Många kortvariga äktenskapsliknande förhållanden ( Japp, även här, skiljer sig säkert lika mycket som en neurotypisk. Finns dom som har långvariga förhållanden. Men däremot så har dom inget behov i sig att ha ett förhållande. Måste vara värt det på något sätt. En bra livskamrat som utmanar psykopaten, som är på psykopatens nivå intellektuellt osv, är av intresse för psykopaten. Känslomässigt dravel är  inget för P.)

Ungdomsbrottslighet (före 15 års ålder) (Detta gäller i allra högsta drag ASPD. Men är inget måste för en P.)

Överträdelse av villkorad frigivning/utskrivning, begår till exempel nya kriminella handlingar under permission (ASPD)

Kriminell mångsidighet flera typer av lagbrott bland de följande 10: inbrott, rån, narkotikabrott, olaga frihetsberövande, mord/mordförsök, olaga vapeninnehav, sexualbrott, grov oaktsamhet, bedrägeri, rymning från fångvårdsanstalt (är ej ett lagbrott i sig) (Suck, ASPD, och ja även “vanliga” människor kan hamna här. En P också om hen gör dumma val i livet. Men långt ifrån alla P .)

Dom flesta psykopater använder sig av logik och kan kognitivt förstå och sätta sig in i andra människors sits. M.a.o, en P är inte alltid det monstret som många vill få till det. Det beror på individen, personlighet, bakgrund, intellekt, samsjuklighet med olika psykiska sjukdomar som t.ex schizofreni, bipolär, sadism m.m. En P är INTE samma sak som en narcissist, en som har borderline, en som har histronisk PS, eller liknande. Varför många duktiga psykiater vill blanda ihop och jämföra alla dessa är för mig en gåta

En psykopat är inte psykiskt sjuk och inte heller en personlighetsstörning. Det är en hjärnvariant man föds med.

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *