Psykopater

Psykopater i arbetslivet

”Jag kommer aldrig att vara tyst. Oavsett vad någon säger till mig så kommer jag aldrig att tystna. För om vi tystnar när vi har något viktigt att berätta, så blir världen lite sämre. Varje gång”

(Citerat av Eva Träff i boken. Narcissism och psykopati- bok om dem som aldrig blir lyckliga på riktigt – och deras barn )

Jag har redan berättat om psykopater och tänkte berätta lite mer. Jag har redan mött dessa giftiga människor och det gjorde att jag under en tid bestämde mig för att skaffa mig mer kunskap om dem.På den arbetsplats som jag stötte på riktiga psykopater med korruption högt upp i leden, var det en helt, ursäkta ordvalet. IQ befriad människa. Hen hade gått från golvet där hen varit duktig på att utföra fastighetsarbete. Eller, ärligt men sant, inte gjort ett enda handtag.Men! fått andra att utföra dennes arbetsuppgifter. I ett senare skede gått in till chefen och samtidigt som psykopaten klappade sig på hjässan och axel, stolt visade upp arbetet med att säga. ”Det här har jag gjort” I klartext var hen inte ens en del av det arbete som redan utförts. Det var nog genom det här sättet och att manipulera en emotionellt svag chef som psykopaten började en kontorstjänst i organisationen.En säkerligen, annan viktig avgörande faktor av, hur denne psykopat fick en kontorstjänst kan också vara. Psykopatens fina sätt att snärja in, skaffa sig hållhakar och bli vän med cheferna och de personer som hade bra kontakt med ledningen.Där började eländet med att förgifta hela organisationen. Hen skaffade sig ett team av marionettdockor som jag kallar det för. Det här var ursäkta mitt ordval, men denna psykopat var helt kompetensbefriad.Men är man psykopat och har narcissistiska drag är man inte ens kompetent att fatta själv hur lågbegåvad man är. Hen kunde inte räkna, läsa, skriva eller bete sig socialt. Det enda hen kunde åstadkomma var att trakassera, utsätta andra för hot och ha hållhakar på dem, straffa personer när hen kände för det. Hen hade verkligen ingen förmåga att kunna leda andra. Däremot med hjälp av alla dessa marionettdockor med samma personlighetsstörning som hen själv hade. Såg de till att få fart på andra människor att utföra deras arbetsuppgifter.

SKILLNADEN MELLAN KVINNLIGA OCH MANLIGA PSYKOPATER

Hen och hens manliga kollegor körde ofta med offentliga avrättningar. Det betyder att psykopaten idiotförklarade och skällde ut personer inför hela personalstyrkan eller vart hen befann sig. Hen var även mycket duktig på att leka tystaleken. Då ignorerar man den som man leker tysta leken med. Även fast kollegan pratar är man tyst, man tittar åt ett helt annat håll, låtsas som man inte hör o.s.v. Hen pysslade med nonchalerande härskarteknik. Hens kollega eller kollegor som var en kvinnlig psykopat och en av dennes marionettdocka i teamet.Den kvinnliga psykopaten pysslade med sociala utfrysningsprocesser eller med ett annat namn sociala aggressioner.Hon var den som, verbalt kunde uttrycka sig och körde mycket med manipulation och social aggression. ”Dvs” var expert på att, få folk att vända sig emot varandra genom smutskastning och skvaller. En av de kvinnliga psykopaterna med även så kallat narcissistiska drag, drog ofta på sig offerkoftan.Om denna narciss höll på att förlora mark och förtroende anordnades samtal och möten väldigt snabbt med cheferna och ledning. Det kunde låta så här: Åh! jag har genomlidit det här, jag har skyddad identitet och allt vad nu denne parasit hittade på. Jag märkte att cheferna över hen. De stod verkligen inte ut. Min chef kom in och satte sig i stolen på mitt kontor en dag i det förflutna. Huvudet var nedsänkt och jag såg hur slut min chef var.

OM DU INTE ÄR EMOTIONELLT STABIL SKA DU VERKLIGEN INTE LEDA ETT GÄNG PSYKOPATER

Personer som inte har emotionell stabilitet rår inte på psykopater. Min chef var bra, men det krävs så mycket för att stå emot psykopaters spel.Jag sade: DU ser trött ut… slut och alldeles uppäten. Som en ur vriden disktrasa. Chefen tittade upp på mig och fick en liten gnista i blicken: ”Där sa du det! Uppäten ja! denna människa och det gruppen håller på med äter upp mig”Jag tittade på min chef och svarade: Ge dem inte utrymme att snärja in dig, ge inte plats för att lyssna på deras sjuka lögner. Jag vet att den där medarbetaren hatar mig, just för att jag upplevs som otäck. Hen vet att krokodiltårar och lögner inte funkar på mig. Mina strategier var ett helt annat sätt, att möte upp denne psykopat på. Med det sagt menar jag inte att jag inte lyssnade. Jag bad om fakta. Bad psykopat-narcissisten att ta fram bevis på allt hen berättade om. Trodde hen att jag inte fattade vad som hände? Jag visste precis hur hen betedde sig för att snärja folk. Jag visste precis vilka vägar jag skulle gå för att plocka av hen makten.

PSYKOPATERS MÅL ÄR ATT VINNA, DE DRABBADES MÅL ÄR ATT ÖVERLEVA

Parasiten var så klart inte van att möta någon som låg steget före.Det var ett krig mellan psykopater, narcissister och de människor som drabbats av dem. I det tysta men ändå med en emotionell styrka stod jag och betraktade deras drag. Varje litet steg dom tog. Jag granskade dem och dokumenterade varje liten händelse, ordföljd och klockslag.Här måste jag erkänna att det är ett verkligt heltidsarbete att iaktta och dokumentera. För dessa psykopater handlade det om att vinna eller försvinna. För mig var det att hjälpa mig själv men, även medarbetarna att överleva.Jag kunde beskriva exakt vad som hände och hur de skapade makten och tog över organisationerna runt om i Dalarna. Ingen kunde lura mig och tro att jag inte såg vad som hände. Jag hade min medvetenhet och intution som vägledare. Det är jag väldigt glad och tacksam över. Jag ger inget utrymme för narcissister och psykopater. Jag kan typen och det gjorde dom så klart livrädda. Jag blev ett verkligt hot för dem. Det fanns en del i ledningen som förstått vad jag förmedlat, men var alldeles för uppätna och maktlösa.Skillnaden som jag gjorde med att möta upp dessa psykopater var att jag inte släppte in dem. Jag granskade kritiskt varje drag de gjordeDessa psykopater skiljde sig ju inte mot andra med detta personlighetsdrag. Deras fina självbild gjorde att de levde i tron om att det ‘kunde bestämma, leda och domdera. Trots avsaknaden av massor av förmågor som exempelvis leda, ingen impulskontroll, inget långsiktigt tänkande med mera.Jag läste en gång i tiden dessa rader:

”En psykopat klarar sällan av ledarrollen över tid eftersom de inte kan sätta sig i andra rummet – de kommer alltid först. De får inte mycket gjort men får andra att göra jobbet åt dem, och tar gärna åt sig äran”

Jag kan bara instämma och säga att det är en klockren beskrivning av en psykopat i arbetslivet. Psykopater kan upplevas som trevliga tills det går emot dem. Det är också helt sant.

VAD ÄR DET EGENTLIGEN SOM JAG VILL HA SAGT?

Att när en organisation drabbas av psykopater och narcissister skapar det trauman hos medarbetarna. Empatitrötthet, Medberoende och komplicerade arbetssituationer. Utlöser utbrändhet. Samvetsstressen skapar inre konflikter och när man står i inre konflikter är det lätt att konsekvensen av det blir depression. Alla har att vinna på att lägga tid och pengar på den psykosociala arbetsmiljön, lik väl som den ergonomiska. Då när man förstår sambandet med psykopater och narcissister, vad deras närvaro och handlingar gör med människor. Då inser man både att sådana kostar samhället massvis med pengar och psykisk ohälsa. Chefer behöver utbildning och en rejäl bit pondus och självmedvetenhet.

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *