Mina tankar kring utmattning och rehabilitering.

Hur ska de som drabbats av utmattning rehabiliteras för att komma tillbaka? Jag arbetar som processhandledare och coach. Det är inte ovanligt att jag arbetar med utmattade personer.

Jag har själv varit i utmattningens grepp och jag blir djupt oroad när jag ser det höga antalet som skrivs in i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Det blir vanligare med utmattning bland yngre personer.Det är ofta ambitiösa, duktiga, högt engagerade, lojala personer med hög arbetsförmåga, som drabbas av utmattningssyndrom.

Utmattning kan många gånger leda till depressioner och då pratar vi om ännu längre rehabiliterings tider.

Det är inte så att vi blir utmattade över en natt utan det här är något som pågått under lång tid. Några tecken på utmattning är:Extrem trötthet som man inte kan vila sig ifrån Sömnproblem (svårt att somna, tidigt uppvaknande, mardrömmar)Olust att gå till jobbet, olust till att börja dagen.

Därefter börjar mindre fysiska problem uppstå i form av infektioner, förkylningar, muskelsträckningar, mag-/tarm- eller hudproblem, rygg och nackproblem, spänningshuvudvärk.

Dessa signaler behövs tas på allvar då kropp och själ varnar att nu måste du börja förstå och göra något för att förändra situationen.

Vad många (både arbetsgivare och individer) kanske inte inser är att utmattningssyndrom är en allvarlig sjukdom som det tar lång tid att återhämta sig från och som kan ge ökad stresskänslighet i hjärnan efteråt. Man kan till och med få permanenta skador i hjärnan av stressen.

Hjärnan orkar inte mer och stresshormonerna (kortisol, adrenalin och noradrenalin) i kroppen ökar. Hjärnan behöver energi för att kunna fungera optimalt och den behöver återhämtning i form av vila från arbete, pauser, sömn, mat.

Men om vi fortsätter som vanligt och kraven ökar (både de egna kraven och arbetets krav, chefens krav) så närmar vi oss den farliga situationen då hjärnans kognitiva funktioner påverkas mer och mer och stresshormonerna ökar snabbt i kroppen.

Det påverkar viktiga funktioner i hjärnan. De kognitiva funktionerna påverkas genom att man får minnesstörningar och en oförmåga att tänka klart (hjärnan känns som sirap, det går långsamt)man drabbas av svåra koncentrationsproblem – kan inte läsa en bok, text; man blir hjärntrött snabb-stresstoleransen blir låg och man får en känsla av att vara ”speedad”.

Även roliga saker stressar och man kan inte göra för många saker på en dag. Man blir överkänslig för ljud, ljus, lukter (åka T-bana kan vara svårt med alla människor, ljud och lukter)man drabbas av ”tunnelseende” och får svårt att fatta beslut och vara kreativ. Man går på autopiloten.

Emotionella funktionerna påverkas starkt:

Känslolabilitet – man pendlar i humöret och känsloläget. Nedstämdhet – ingenting känns roligt längre, man är låg. Brist på energi, ångest, oro och rädslor. Ångest ger ofta obehagliga och skrämmande kroppsliga reaktioner som andnöd, hjärtklappning, svettning, tryck över bröstet, etc. Många känner sig oförstådda för att problemen inte syns utanpå, trots att det känns mycket jobbigt inuti! Ibland är det outhärdligt att vara i sin kropp.

Ångestreaktionerna styrs från det autonoma nervsystemet där stresshormonerna aktiveras när man upplever hot och vill fly eller slåss mot det farliga. Det är vår ”gammelhjärna”(reptilhjärna) och organet i hjärnan som heter amygdala som reagerar.

Ångest är inte farligt men upplevs som mycket obehagligt och tar energi. Går du till läkare tittar dem och lyssnar på din bakgrundshistoria och bildar sig uppfattningen Kanske utmattning och utifrån det skrivs åtgärder in.

Jag råkade ha sådan otur att min läkare var helt nyap å området utmattning och sa att sådant smittas. Man står i affären och hör någon utmattad och vips börjar man känna symptomen på sig själv. Jag kände då att förtroendet för läkaren var kört men jag bad ändå att de skulle ta olika prover utan att visade något särskilt.

Jag bokade tid hos en energiterapeut som är utbildad inom alternativbehandling och funktionsmediciner. Hon kunde förklara exakt vad som utlöst min trötthet osv. Min extrema trötthet och träningsvärk trots att jag inte kunde tränade alls under den tiden berodde på att jag hade mjölksyra som min kropp inte klarade av att göra sig av med på egen hand.

När musklerna i kroppen försuras upplever man trötthet och träningsvärk i musklerna. Min sköldkörtel och binjurar fungerade inte efter många år i utmattning. Binjurarna har en otroligt viktig funktion av att ge oss energi och uthållighet. Min ämnesomsättning fungerade bara till 50% och det var en av anledningarna till min viktuppgång. Min lever hade också slutat fungera som den skulle och som ett brev på posten så blir resultatet att kroppen slits ner mer och mer.

Leverns uppgift är att rensa kroppen på slaggprodukter. Finnar, mörka ringar under ögonen grådaskig hud osv. Stresshormonet var otroligt högt i kroppen och även adrenalin påslaget nattetid.

Oavsett om jag levde på vatten så gick jag upp i vikt. För mig handlade det om, att om jag överhuvudtaget skulle kunna gå ner i vikt var jag tvungen att får bort den höga kortisolnivån i kroppen. Detta har jag fortfarande otroligt svårt med.

Att få en balans med lagom nivå av allt som spelar in. Sover jag dåligt under några dagar så har jag en viktökning på ca 4 kilo. Extremt tröttsamt och frustrerande.

Mina tips

Gå till läkaren som ett första steg. För att utesluta allvarliga sjukdomar. Om du inte är nöjd då kontakta någon inom funktions medicin eller energiterapeuter. De gör en genomgående analys av brister och hur din kropp fungerar. Men här är det viktigt att du läser recensioner och hör vad andra säger. Har de bra referenser kan du lita på att de kan sitt jobb. När vi ändå pratar om alternativa metoder, ska jag nämna healing och multidimensionell terapi. Healing ja det kan låta flummigt. Men! testa innan du säger nej. Även här är det viktigt att läsa på vad referenserna säger. Enligt tankesättet bakom energihealing så består du, förutom din fysiska kropp, också av subtila energier. Dessa formar ett energifält som finns både runt din kropp och inne i den. I energifältet finns dina känslor, tankar, grundstrukturen för din fysiska kropp, ditt sociala samspel med andra, samt din andlighet. Den fysiska kroppen och energifältet är helt enkelt två olika system som samspelar med varandra, och båda kan behöva behandlas för att uppnå bättre hälsa. Vid en healingbehandling så använder sig din behandlare, en healer, av sitt eget energifält för att påverka ditt energifält mot en bättre funktion och hälsa. Ungefär som när en massör använder sin egen kropp, sina händer, för att påverka din kropp till en bättre funktion. Sätt dina gränser och säg nej – bygg upp din självkänsla. Var snäll mot dig själv! De egna kraven kan stressa dig. Om självkänslan är låg och du har perfektionistiska drag kan det bidra till att du inte sätter gränser för när arbetet ska vara slut för dagen. Minska dina krav – tänk ”good enough”. Ta hand om dig och se till att du får återhämtning.se till att få ordning på din sömn. Lägg dig i tid och varva ner innan du lägger dig. Regelbundna sovvanor. Inga datorer eller telefoner innan sovdags! Vila ofta under dagen! Rör på dig, men undvik hård intensiv träning! Det kan öka stresshormonerna i kroppen. Gå promenader, var ute i naturen. Ät regelbundet och ät nyttig mat. Undvik socker, kaffe och alkohol. Ha en professionell samtalspartner (leg. psykolog, leg. psykoterapeut, KBT-psykolog) Det gäller att få ventilera och utforska vad som har hänt och förstå sina egna beteenden, samt att få psykologiskt stöd och verktyg för återhämtningen. Jag har en mentor och hon är fantastisk. Ibland behövs det medicin – antidepressiva och ångestdämpande, beroende på hur dåligt man mår.

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *