Nycklar för att hantera svek.

Dagens promenad i skogen med Monika Törnell och Heden. En av mina favoritlåtar som på något vis sätter i gång dynamiska impulser. Hon är en klassiker på mina promenader när jag söker lugnet. Hennes musik ger mig inspiration till olika tankar. Texten i hennes låt har inget med dagens tankar att göra. Jag tänker alltid längre och runt omkring så det kan bli lite komplicerat. Men dagens tankar handlar om nycklar för att hantera svek.

Jag funderar över svek för att svek finns i så många olika skepnader. Exempel på svek är: Att du inte får den uppbackning eller det stöd som du känner att du behöver och vill ha, det kan vara så att de du trodde skulle stötta dig inte gör det.  Att den medkänsla du hoppades få från någon speciell person uteblev. Det kan kännas som att ingen förstår dig och det du går igenom. Den du älskar har träffat någon annan eller en vän som bestämmer sig för att avsluta er vänskap. Genom livet upplever vi många besvikelser och händelser där vi känner oss svikna. Jag har erfarit det många gånger och då ifrån de allra viktigaste personerna i mitt liv. Jag har försökt och hittat strategier för att aldrig någonsin mer uppleva det. För det är inte så jag vill leva mitt liv. Att låta dessa svek definiera mig och mitt liv. Det är lätt att det blir så när man har blivit bränd. Sanningen är att vi alla upplever enorma svek. Det är så enkelt för en annan människa att komma med rådet: strunta i det! Ta inte åt dig. Acceptera att det är så och att denna människa inte förtjänar din tillit. Precis som när någon uppmanar oss att inte bry oss när någon är dum eller sårar oss. Jag funderade mycket på det när jag var liten. Hur gör man för att inte bry sig? Hur gör jag för att inte kämpa emot det jag har upplevt och i stället acceptera utan att döma? Jag menar att det finns fantastiskt många budskap som uppmanar oss till att släppa taget och inte ödsla tankar på människor som tar energi. För mig känns det bara som fina ord. Jag har alltid letat efter det konkreta, uppenbara och det som faktiskt visar mig hur exakt jag ska göra för att bli av med den känslan som jag känner och som jag inte vill ha.

Jag är ganska trött på fina ord som: Lev i nuet, fånga dagen osv. Jag har gjort det där massvis med gånger utan att bli befriad från mina sorger. Nyckeln till att befria oss från dessa sår som en del svek orsakar, är att sätta i gång tidsbestämda tankeprocesser. Jag säger tidsbestämd för sorger och besvikelser ska inte slå rot och bygga bo. Det finns de som går i samma tankeprocesser i flera år, kanske resten av sitt liv. Då har det blivit ett ältande som är osunt. Det gör att det som annars är vår mentala klarhet blockeras eller utmanas och på så vis hamnar vi om och om igen i samma återvändsgränd och fastnar. Därför behövs en klarhet över de vägar som vi kan ta och vad dessa vägar innehåller. Vid ett verkligt svek behöver man ha tillgång till nycklarna. Tankeprocess, inredialoger, agerande, svar, att vara medveten om tiden och intentioner. Om vi använder vår intention så kan vi nog ganska snart komma underfund med hur vida lögnen/sveket är en fasad av något som aldrig berättades utifrån där två uppfattar verkligheten på liknande sätt eller hur det egentligen är riktat mot oss. Det vill säga personliga angrepp från en verkligt elak person som inte vill oss väl. I klartext menar jag, att det spelar roll att veta vad motivet var till sveket eller lögnen är. Då är det enklare att förlåta, acceptera och gå vidare. Jag skulle nog mer säga att det är en strategi än ett ältande. Förhoppningsvis är personen som ljög eller utsatte oss för svek medveten om att dennes beteende kan rista djupa sår i själen. Att få ett svar av personen som svikit oss är väldigt viktigt. Dels för att sveket blir lättare att hantera då och bearbetningen kan stanna där och inte övergå till ett ältande där sorgen stannar och tar över och blir hinder för att leva våra liv. När en någon ger dig en förklaring, kan du se på situationen och det som hände på ett annat sätt. Då finner man också ofta en acceptans Kan du eller ni be varandra om förlåtelse innebär det att man tar ansvar för det man gjort. Man är medveten om det som hänt och man försöker så långt det är möjligt att inte upprepa det igen. Man har också stått öppen och lyssnat och gett den andra personen utrymme att berätta om sin känsla, upplevelse eller svek. Det ger en viktig bekräftelse på att det jag har att säga är viktigt. Det ger också en känsla av så kallad vördnad. Vid svek handlar det om, att inte fastna i ett trassel av tankar och sårade känslor. Det är det som skapar och påverkar vårt mentala välbefinnande. Att vara i och med sin process gör så att det är lättare att, skapa avslut som känns bra för dig själv eller kanske er båda. Kan man skapa avslut som känns bra för båda så har livet lärt oss massor.

 Där du lägger dina tankar, lägger du också din energi.

Jag vill att du föreställer dig en ryggsäck som du bär med dig vart du än går. Om du tänker dig att varje situation som du upplever som jobbig och smärtsam, är en sten som du lägger i din ryggsäck. Tänk dig att du kan samla på dig många stenar under livet. Dem blir väldigt jobbigt att bära. Hur ska du orka? Ta då i stället upp och titta på stenen. Varför finns den där? Handlar det om beslut du måste ta, Val som måste göras som ännu inte är gjorda? någon som du har sårat och där du inte kan finna någon ro för att du vet hur mycket sorg som orsakats. Eller är det någon du behöver ha en förklaring av för att kunna plocka ur stenen ur din ryggsäck för att få en klarhet innan det kan bli till historia?

Därför behöver du ge varje smärtsam situation sin processer för att inte samla på dig allt för många stenar i din ryggsäck.

/LR

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *