Tankar till dig som lever med någon som är manodepressiv

Denna krönika är skriven utifrån det jag har lyssnat in anhöriga som lever i hop med personer som är manodepressiva och kanske har flera diagnoser. Att tänka på är att diagnoser och sjukdomstillstånd ter sig olika med olika uttryck från individ till individ. Det kan också vara att flera sjukdomstillstånd går i varandra. En del personer kanske inte alls känner igen sig i det som skrivs och då är det så. Då kan förklaringen vara det jag just skrev här ovan. Med denna krönika vill jag stärka den som befinner sig i ett destruktiv förhållande. Intensiv manipulation leder till psykiskohälsa som bland annat reaktiva depressioner.

Jag har kommit i kontakt med personer som lever och även har levt i manodepressiva förhållanden.

Visst önskar jag alla människor kärlek så länge den är äkta, respektfull och ömsesidig.

Däremot önskar jag ingen människa ett mentalt fängelse. Att ständigt leva under hot, utpressning och skuldbeläggande.

För det är en form av misshandel. Allt det jag nämnde nu är psykiskmisshandel. I detta är det inte ovanligt att personer som lever i sådana här förhållanden blir fråntagna sin frihet. Där telefon, mejl, Facebook och Instagram plockas bort och kontrolleras av den sjuke. Vänner blockeras och bekantskaper ska sägas upp som är ett hot för den sjuke. Det kan till och med gå så långt att den sjuke skriver från sambons konton och uppdaterar statusar så att det ska se ut som allt är frid och fröjd. Den sjuke kör ofta med skuldbeläggande. Jag har ju inga vänner, inga föräldrar eller man lämnar inte någon som inte är frisk och har en funktionsnedsättning. Det jag menar är att den sjuke gör vad som helst för att ha kontroll över den hen lever med. Ha en sådan kontroll att denne tar till alla medel för att få sin sambo fastkedjad i sitt mentala med olika knep. Så manipulerad att denne inte förmår att handla.

Sedan finn de där ljusglimtarna när den sjuke visar upp sitt bästa jag och skänker en komplimang.

Att shoppa och bli behandlad som någon mycket speciell person, i maniska tillstånd verkar vara vanligt. Självömkande! se mig, ta hand om mig. Tillbe mig! Är normaltillstånd för dessa personer.

Du ställer dig frågande om du vågar prata med någon i hens närhet? för hen blir ju arg för omvärlden är ett hot för den sjuke eftersom ingen annan får uppta din tid, mer än hen själv. Ibland kräver hen att du ska göra vissa saker som att sjukskriva dig för att vara hen helt tillslags. Kanske behövs det städas?

Några privata konversationer med hens bekanta vågar du tyvärr inte föra. Eftersom sådant alltid kommer fram till hen. Då händer detta: Friheten” blir än mer begränsad och dom få vännerna hen har utanför förhållandet försvinner och man blir än mer viktig i hens spel.

När bägaren en dag har runnit över när du absolut inte orkar mer och vill lämna bedyrar hen att det nu ska bli en nystart. Kanske behöver ni flytta? Gifta er eller något helt annat som betyder en omstart för den sjuke. Det ska bli den sjukes räddning och din undergång. Du kanske har kämpat i många år mot manipulationen? Den sjuke har talat om för dig vilka dåliga och destruktiva personer du har i din vänskapskrets. Kanske har du någon vän som sett vad som händer och antyder att något är galet? Kanske bestäms det att du ska umgås mer och mer med den sjukes släkt och vänner? För att du mer och mer ska tappa bort ditt egna sociala liv. Hen bryter ner dig. Allt för att du inte ska kunna bryta dig fri.

Du som läser detta, som jag precis har skrivit hör väl hur galet det är? Jag hoppas att även fast det är svårt att erkänna för någon annan. Om din verklighet, så vet du det innerst inne. Att det är den sjuke som lever i en helt galen värld och att du är frisk och kan bedöma själv. Vad och vilka som är bra för dig.

När jag hör detta, att människor lever i sådana här förhållanden blir jag brydd. Det är lika illa som att leva i fysisk misshandel. Succesivt bryts du ner. Personen du lever med har fråntagit dig, din integritet, ditt personliga utrymme och din existens.

Känner du igen dig i det som är skrivet? Fly för ditt liv!

Börja ta kontakt med dina vänner och tala om att du är på väg att lämna. Låt hen inbilla sig själv om sina idéer. Du är frisk. Du har ingen skyldighet att vara kvar oavsett vilket argument den sjuke har.

Kom i håg! Även fast hen är sjuk eller inte har samma förutsättningar som andra. Har du ingen skyldighet att stanna kvar. Den enda skyldighet du har är att ta hand om dig själv och försöka må bra.

Du är stark, du fixar det. Ta hjälp av vänner som är dina och inte några som är hens vänner.

Det finns alltid någon som är beredd att hjälpa dig.

/ LR

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *