Att förstå vad medvetandet och egot är.

Alfonz funderar över livet. Jo men sånt gör han i bland. Min lilla hund som är den klokaste hund jag träffat. Jag fick en idé och sade till min sambo att vi borde döpa om Alfonz till Hektor eller Atlas. En hund med sådan klokhet borde ha ett stort namn. Ja men min sambo ogillade idén, hunden är ju 13 år och så gör man bara inte. Men så här tänkte vi på promenaden i dag.

Jag tänkte på det då jag faktiskt är en skarp tänkare. Jag har pratat mycket om livet, om meningen och om värderingar osv. Jag tänkte gå in på andra saker som hör till livet, att vara och existera. Jag fick inspiration från gymmet, men även av min sambo och mina barn. Jag inspireras också av människor omkring mig och studerar dem noggrant i tysthet och obemärkt.

Medvetenhet

Jag ska prata om egot just för jag har upplevt väldigt mycket, att hos män med ADHD. Där styr deras ego dem väldigt mycket. Eller det är egentligen inte sant. Utan exempelvis en person med ADHD kanske inte bryr sig så mycket om hur andra är och fullständigt struntar i att anpassa sig. Det är därför många kan bli irriterade på dem just för att dem kan upplevas att ta mycket plats. Men här har vi orsaken. En person med ADHD kanske inte lärt sig något om sin egen påverkan och hur denne påverkas och påverkar sin inre och yttre miljö? Det är utmaningen att kunna förstå och se sambanden när känslor, tankar och reaktioner finns utanför kroppen. Det är min egen benämning eftersom de med ADHD kan vara väldigt impulsiva och känner en känsla snabbt och reagerar ibland också väldigt fort. Dem har inte medvetandet som är något helt annat jämfört mot egot. Kort förklarat är medvetandet den subjektiva processen hos människan. Man förstår behovet av att undersöka sig självt, granska en konstig tanke, eller lösgöra sig själv från det vi vill undersöka. Först måste jag säga att vi påverkas väldigt mycket av vår omgivning. Vi styrs av den. Tyvärr! Hur kommer det sig? Det är faktiskt så att vi hela livet försöker att anpassa oss till den sociala omgivningen som anser oss vara. Att försöka tillfredsställa sin egen längtan efter frihet och trygghet så att man uppfyller sin tillvaro med materiella ting som bilar, hus, pengar och kläder. Man lever liksom utifrån att vara någon som andra tycker att man borde vara i stället för att leva inifrån hur man själv kanske önskar att vara.

Egot

Egot handlar alltså om människor anpassningsförmåga, de roller som vi har som baserats på utifrån vad vi gör, har och presterar. Vår självbild, sociala mask och den roll som vi spelar, den som lever på att bli omtyckt av andra och att styra andra. Detta innebär att vi lever hela vårt liv utifrån vad all påverkan anser.  Det i sin tur leder till att vi handlar utifrån vad andra, tycker, tänker och känner. Man söker ständigt godkännande från andra för att bli omtyckt och bekräftad. Detta gör också så att vi även blir beroende av yttre attribut du blir «symbol» och «objektsrefererande» du påverkas av allt som sker utanför oss själva. Exempelvis situationer, omständigheter, människor osv. Då du hela tiden söker efter godkännande från andra. Vi har ett behov av att kontrollera och att ha makt, denna makt grundar sig på symbol, attribut såsom, titlar, pengar, arbeten och olika statusprylar. Sådant här orsakar stress och depression och det är därför vi uppmanas att släppa vårt ego och leva i kärlek. Jag tycker denna mening är svårtolkad. Att leva i kärlek. Jag förstår ärligt talat ingenting av det utan vill mer säga. Lär dig att vara du utan att påverkas för mycket av vad omgivningen, tycker att du behöver och vara. Lär dig att vara i kontakt med ditt medvetande. Förstå vad som startar dina känslor och tankar, dina processer och tillåt dig att släppa taget om omgivningens åsikter och attityder. Hitta strategier som hjälper dig att verkligen göra detta.

//Linda (LR)

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *