Att vara medveten om extrovert stimulans och hålla i sociala frekvenser.

Jag är helt säker på att världen behöver mer kunskap om personlighetstyperna i vårt samhälle och vad våra relationer och reaktioner till varandra har för betydelse. Hur allt samspelar och hänger ihop behöver fler bli medvetna om för att kunna bidra till ett bättre samhälle med mindre psykisk ohälsa.

Lika så är det så otroligt viktigt för personlighetstyper de som har svårt att förstå och fungera att de får lära sig självinsikt och självkunskap för att förstå sina egna behov och lättare kunna uttrycka när det blir för mycket. Men även veta hur man tar sig tillbaka.

I det moderna samhället är det svårt att leva upp till de förväntningar och krav som ställs på oss. Det funkar inte för många personlighetstyper. När det inte funkar uppstår ett problem och då behövs det lösas genom olika metoder.

Jag tänker på att det är viktigt att känna sig själv och veta sina behov. Veta sin kapacitet och även veta hur energin fylls på. När man landar i en introvert period, att ha verktygen för att hålla balansgången för att komma tillbaka till den extroverta perioden. Hur den också bör hållas i gång för att inte bli introvert. Att energin går i cykler och att man lär sig att känna igen och uppskatta hur lång varje period är. Exempelvis behöver individen och omgivningen/stödet veta individens cykler i de olika perioderna, hur lång återhämtningstid har jag för att komma till den extroverta perioden igen?Anslut till Stripe för att använda det här blocket på din webbplats.Logga in

Innehåll för prenumeranter

Lägg till innehåll som endast kommer att vara synligt för dina prenumeranter.

För att kunna funka behöver vi veta vår energihink

Först behöver vi veta vår energihink. Är man av personlighetstyp där hinken endast fyller 100% så är det 100 procent för hela ditt liv vad allt det nu inkluderar. Det ska få plats i energihinken.

Det är alltså allt från jobb till hemsysslor, till hobbys fritidsintressen och hur du transporterar dig till aktiviteter och hur du löser problem. Som ett exempel på hur energi hinken kan se ut och vad som drar energi. När du går upp på morgonen 5 % av din energi går till att göra frukost 10 % att tjafsa med barnen. Att förbereda dig för att ta bussen och alla sinnesintryck på bussen tar kanske 20 % En kollega eller skolkamrat som börjar ifrågasätta något (grubblerier och irritation) 25%. Sedan har du 40% kvar till att prestera i ditt jobb. Lite så fungerar energihinken.

Innan jag drabbades av min utmattning hade jag 100% till det som innehöll jobb och det runtomkring. Utöver dessa 100% kunde jag lägga 30% på min hobby och andra trevliga saker.

Med personlighetstyper som exempelvis ADHD och autism är det inte ovanligt att energin i hinken tar slut mycket snabbare. Det här är en viktig kunskap som personen i fråga själv behöver ha med sig för att inte bränna ut sig och för att fungera så bra som möjligt i samhället.

Om man vet sin kapacitet och sina cykler så kanske det blir enklare att fungera i samhället?

Har man verktygen för extrovert stimulans dvs en struktur på hur man startar och behåller sociala frekvenser Då blir det kanske lättare när man gör sina övergångar från extrovert till introvert. Den sociala stimulansen behöver innehålla en mängd positiva upplevelser så att dessa inte blir något som tar energi.

/ LR

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *