Har inte din mamma lärt dig att det är fult att glo?

Dagens inlägg handlar om att titta på andra människor. Att titta och ha koll på vad som händer runt omkring oss är ingenting som är konstigt. Jag vill mer lyfta det som blir konstigt att titta på någon så att personen känner att det blir utpekande. Jag var till affären för någon dag sedan, betalade mina varor och packade i påsen. Jag kände att något iakttog mig bakom ryggen så jag slängde en blick bakåt och såg en ungdom sitta där. Han var så lik en person så jag tittade till. Hade lite svårt att urskilja. Det var så likt men ändå inte. Han såg väldigt obekväm ut och jag kom på mig själv med att inte titta något mer. Jag hade ändå inte tittat på ett obekvämt vis men jag tror att han helst inte ville att jag skulle uppmärksamma honom. Tänkte sedan på det en bra stund efteråt. Det finns dem som tittar värre… intensivt, konstant och oavbrutet. Jodå jag har själv upplevt det och min son med. Det är svårt att veta hur man hanterar sådant. Hos min son eller sambo skulle reaktionen och kommentaren bli ”jävla idiotjävel” Jag kan förstå att reaktionen blir så när man inte har strategier för att hantera det. Beroende på dagsformen så kan det ju liksom bli high Life. Ungefär som vi kvinnor under PMS. Det är svårt att inte svara tillbaka och det man har just på tungan det är det som blir den svarande kommentaren som reaktion. Och den är kanske inte alla gånger så väldigt vänlig. Är du med i hur jag tänker? Situationen kommer väldigt oförberett. Det är också en signal att den som tittar kanske bör  sluta titta för det finns en gräns på hur mycket man tittar. Frågan är ju varför vissa människor har ett behov av att glo ut andra?

Är de i sin egen värld och inte tänker på vad deras blick är fäst? eller har dom inte lärt sig social kompetens? Är det ett sätt att trycka ner någon annan eller vad är det frågan om?  Även fast vissa människor förstår och kan läsa osynliga koder så finns det människor som tittar på ett alldeles särskilt konstigt sätt. Jag har uppmärksammat det hos en del äldre. Dagen ungdomar uppfattas kanske som ouppfostrade eftersom beteendet hos en del impulsiva personer ter sig väldigt normbrytande för den äldre generationen. Jag som person studerar noggrant andras beteenden och gester, läser av mycket och har en god förmåga att urskilja vad som är att titta vänligt på någon och tycka att det kanske är gullig och vad som är elakt. Vi har otroligt många som tittar på ett sätt som inte alls är trevligt och det skapar reaktioner. Människors olika beteenden skapar reaktioner och handlingar hos andra. Så kallade sociala interaktioner. Den sociala interaktionen kan beskrivas som styrd utifrån regelverk som påverkar våra handlingar. Ser jag något som är utmärkande på eller hos någon väljer jag att bemöta denne som vem som alla andra. Inte på något särskilt utmärkande sätt. Eller om jag ser att självkänslan är väldigt låg hos personen så vill jag inte visa att jag uppmärksammat det och tittar till och sedan fokuserar jag på något annat.

Jag tog upp detta då det blev en diskussion med mina vänner om varför en del människor har en benägenhet till att titta alldeles för mycket och länge och faktiskt inte på ett trevligt sätt. Så det vore ganska fint om den som vet med sig om, att den älskar att glo ut folk blir medveten och tänker till. Vad är syftet, vad får man ut av det? Jag arbetade i en resursgrupp en gång i tiden när jag skulle följa med en kille till affären. När vi skulle gå ut från affären stod en farbror utanför. Farbrorn tittade intensivt och konstigt på den unga killen som var lite utmärkande. Med sitt fladdriga sätt att gå, sitt tatuerade ansikte och ringar i  ögonbrynen och svart huva över huvudet. Han hade en huvtröja på sig. Ungdomen blev skapligt irriterad och störde sig kolossalt mycket på mannen. Jag försökte rikta fokus på något annat men ungdomen var riktigt irriterad och jag kände att nu smäller det snart. Till min förvåning så rabblade han bara ramsor och sade ” Vad glor du på gubbjvl!? jag tycker att du är fucking helt jävla dum i huvudet din lilla pajas” Jag berättade för ungdomen lite tyst när vi kommit en bit därifrån” ja den farbrorns mamma hade nog inte lärt farbrorn när han var liten att det är fult att stirra på andra” Det är inte konstigt att konflikter uppstår. Undra vad omgivningen såg? Var det farbroderns sätta att stirra oavbrutet och utpekande på ungdomen eller var de känslan som väcktes inom ungdomen och orden som sades?

//

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *