Den störda personligheten narcissist- Stockholmssyndromet.

Bild från Google

Texten är skriven av Lilly Illona Lorenzen. Hon finns på facebook

Orka och funka väljer att visa upp texter och information om psykopater och narcissister. Vi arbetar för att förebygga psykisk ohälsa. Psykopater och narcissister är en av orsakerna till stora psykosociala arbetsmiljö problem. I relationer är det oftast dom som förekommer i våld i nära relationer. Psykopater oh narcissister använder sig ofta av psykisk misshandel för att äta upp och förgöra sin partner.

En narcissist låter dig aldrig stanna upp eller ge dig andrum för då börjar du reflektera över hur det är, från början överöser narcissisten dig med allt och lite till för att få dig dit de vill”

Lilly Illona Lorenzen

“Varför tar du inte livet av dig? Tror du att NÅGON ens vill vara med dig? Var jävligt tacksam över att du har mig.”

Traumatisk bindning

Varför man fastnar för narcissisten och varför det är så svårt att lämna.

En narcissist låter dig aldrig stanna upp eller ge dig andrum för då börjar du reflektera över hur det är, från början överöser narcissisten dig med allt och lite till för att få dig dit de vill.

När du fastnar så börjar nedbrytnings och normaliserings processen för du ska inte klara dig själv utan du behöver de för att överleva.

Tyvärr så det så din hjärna fungerar, vi blir fixerade över det vi inte kan lösa och då blir vi besatta av “varför älskar inte personen mig – jag ska bli bättre” så försöker man lite till. Och mer o mer o mer…

Det som händer i hjärnan när du är i bergodalbana så kickar belöningssystemet igång och du får en liten kick av det. Eftersom det blir positiva händelser och negativa händelser så utvecklar man något som man kallar stockholms syndromet och detta är:

Stockholmssyndromet innebär att personer som upplever gisslan- och kidnappningssituationer utvecklar starka relationer till sina förövare. Fenomenet förklaras med att överlevnadsinstinkten och hotet att dödas leder till ett psykologiskt försvar som innebär att offren omedvetet börjar sympatisera med och ty sig till sina kidnappare.

Polisen och samhället utanför blir det hotfulla, och offren börjar se positiva egenskaper hos förövarna som håller deras liv i sin hand.

Du börjar tro till slut att narcissisten är din räddning och du behöver personen för att överleva därför fastnar du helt enkelt. När narcissisten lämnar dig i fred om ni inte bråkar så kommer du utsöndra endorfiner och bli lycklig över att du inte blir utskälld.

Du börjar längta till de lugna dagarna och du förknippar det med att det är positivt och ni har det bra!

Detta kan liknas med ett drogberoende. Hjärnan ser inte skillnad på goda eller onda signaler tillslut – det blir samma.

Därför går många tillbaka. Eller har svårt att lämna.

Därför kan saknad kännas stor även då vi med förnuftet förstått att vi bara kunnat lämna.

Traumatisk bindning är ett annat ord för Stockholm syndrom. Man kidnappas emotionellt.

NOPE! I am better without.

❤❤❤ Love is the answer. Always.

Text av Lilly Illona Lorentzen.

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *