Livets processer, ger oss nycklar till kärlek, medmänsklighet och förståelsens sanningar.

Jag ska berätta en sak och den kan vara svårt att förstå. Idag pratas det så mycket om medialitet och andlighet. Vad är vad, egentligen kan man fråga sig? Andlighet kan jag tycka har en lite negativ klang eftersom många förknippar det med ceremonier och ritualer i vissa miljöer.

Jag fick lära mig av en beroende-terapeut en gång i tiden. Att andlighet är att hitta det som man själv trivs med och  får en själv att må bra och hitta styrkan. Det lät bra tyckte jag då. Ja, nu är det så att jag aldrig lidit av destruktiva beroenden. Det var på den tiden som jag arbetade som gruppchef inom rehabilitering och steget tillbaka från sjukskrivning till arbetsmarknaden.  Många år senare med en hel del resor  som vält mig har jag själv bildat mig en uppfattning om just andlighet. Eftersom varje resa med smärta väckt en massa insikter som jag burit, men aldrig förstått. Livets smällar öppnar upp en kunskap om oss själva. En så kallad känsla av förnimmande kunskap och inre vetenskap.

Jag skulle ändå vilja tillägga något i andlighet att det också är medmänsklighet och kärlek som utvecklas när vi erfara svårigheter och den inre kunskapen öppnar upp oss och vägleder oss. Från början föds vi i illusionernas värld som formar oss till människor och matar oss med information om upplysningar av vår omvärld, traditioner, kulturer  och religioner. Det är det som blir vår verklighet. Det som ligger utanför dessa beskrivningar blir det okända och det mystiska. Det är verkligheten som stänger av oss från att se klart genom sinnenas slöja. Man kan säga att andlighet är att se oss själva i rätt perspektiv. Den andliga utvecklingen får vi i det vardagliga livet, genom våra erfarenheter. Man kan säga att alla är andliga, men kanske inte  sanna i sin identitet just för att dem inte har kommit dit av olika anledningar. Dom är inte där i sitt växande. Alla är vi på olika nivåer i vårt växande och vart du befinner dig är det bara du som vet. Jag vill också påminna för jag har mött frustrationernas inverkan i många möten. Varför var jag aldrig någon som var värld att förstås, värdesättas och kämpas för?

 Varför blir jag aldrig någon speciell för dig som du väljer att kämpa för? Jag hade svårt att se för jag förstod inte och när man inte förstår är det så svårt att hitta en acceptans och gå vidare. En fastnar i ett mentalt fängelse. Men, med kunskapens bank som öppnas upp i samband med dem svårigheter vi möter finner vi också svaren. Att förstå att vi är ett med något större.

Den kunskapen har inte alla och då kan du inte påverka en annan människas inställningar, tankar och idéer. Hur öppen du än är i dina känslor. Du kommer inte nå fram. Du har gjort ditt jobb och nu behöver du överlämna resten av arbetet till någon annan. Du behöver kanske veta att vi lever livet och dem möten och svårigheter vi utsätts för är en hjälp för oss människor att öppna upp vårt medvetande om livet och existensen. En del människor är långt ifrån där och det krävs mer än ett livsarbete för att nå dit. Tänk mer att du klev in i någons liv. Du fick en lärdom av olika slag och du gav personen något som den behövde på sin resa i sitt utvecklande.

Jag möter många människor som lever i destruktiva förhållanden. Oavsett om det är fysiskt eller psykiskt. Många med inställningen där de fortfarande är i processen ”personen kanske förändra sig” Om du nu har gått i denna destruktivitet. Börja mer att fundera över vad du precis läste. Din uppgift är kanske inte att förändra någon? För då hade denna person gjort det. Din uppgift är att kliva in.. få erfarenheter och växa för att sedan lämna med vetskap om att du bidrog med någon sorts kunskap till dig själv och ett lärande till personen.

Detta gäller även dem som är funktions nedsatta. Livet blev lite tuffare med tanke på att den personen är långt ifrån självmedvetenhet och det finns en anledning till att man föds med svårigheter i livet.

Så, om du har kommit längre, kan du endast förmedla din sanning, till personer som är på samma nivå av livsuppfattning som du är. Därför är andlighet inget som ska läras ut genom koncept. Låsta dörrar till kunskapens bank öppnas via nycklar av livets erfarenhet. Och varje människa har sina processer och sina steg. Det är något som du behöver veta för att kunna acceptera en situation där du inte känner dig förstådd eller att du behöver lämna något som inte gagnar dig längre. Står du i en situation av skuld? Släpp taget om skuldkänslor för att du lämnar någon som kanske mer är beroende av dig för att växa själv och vara någon. Precis som ditt liv passerar olika tillfälligheter och vyer så ges också samma möjligheter till den person du känner skuld för. Den personen har sin resa och kommer möta nya människor som den kommer hjälpa likt väl som kommer ge hen nya ögonöppnare. En hemlis min sanning är att livet ska utveckla oss i hur livet fungerar och vad vi får. Genom utvecklingen lär vi oss kärlek, medmänsklighet och sanningar.

// Linda

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *