Som utmattad är inte det första steget att vända negativa tankar.

Kortslutning, äppelmos jag du kan kalla det för vad du vill. Innebörden är densamma. Man har så mycket att stå i så man lägger alla tankar och planer längst upp i huvudet på varandra härs och tvärs. Jag har stenhård koll. Tror jag åtminstone, men i verkligheten så har jag kanske inte det. Allt bara ligger där uppe i huvudet och jag har suttit ganska handlingsförlamad utan att ha förmått mig att göra någonting. Varje liten handling kräver en enorm kraftansträngning. När dagen är slut har jag kanske inte fått något gjort eller en halv sak gjord utan att ha kommit ett enda steg framåt. Men all min ork är borta för det var så mycket jag borde ha gjort, men så många hinder som blockerade min väg att jag nu ligger helt utslagen och uppgiven utan att kunna se någonting positivt.

Allt är ett enda trassel och jag vet inte i vilken ände jag ska börja. Det känns som allt står utanför min kontroll att ta makten över mitt liv igen.

Det är oftast så här utmattade människor berättar för mig. Jag vet vad dem pratar om just för jag har vandrat i samma marker. Jag känner igen känslan och kan ofta läsa koderna av behovet av hjälp. Just det där när utmattningen drabbar en. Man blir oftast inte densamme igen. Alla filter och allt försvar försvinner och sårbarheten greppar livet. Man drabbas av minnesförlust försämrad minnes- och uppmärksamhetsförmåga samt nedsatt hjärnaktivitet i delar av pannloberna. Man får en förändrad känslighet. i hypotalamus-hypofys-binjure-axeln. Man får problem med uppmärksamhet och arbetsminnet. Det är så mycket som drabbas.

Jag har märkt i mina samtal med deltagare att personlighetstyper också verkar ha en betydande roll om hur lätt man drabbas av utmattning eller inte. Samt vilka resurser vi fått med oss. För att kunna bygga strukturer och lösa problem när dem kommer.

Om vi tänker oss personer med NPF problematik, så har många svårt för att hantera stress och press. Det som du eller jag kan upplevas som små saker kan upplevas av dem som katastrofalt stora saker där mycket tid och tankar går till att planera och förbereda. Jag har nämnt energihinken förut. Personer med NPF dom har en energihink som rymmer 100%. I dessa 100% ingår allt från planering till att faktiskt få en syssla gjord. Varje moment i deras liv kan vara otroligt energikrävande och beroende på hur lång en introvert period håller i sig är det också avgörande för hur lång tid en återhämtning tar.

Att hålla i sociala frekvenser bör inte vara energikrävande. Det vill säga att de ska vara aktiviteter som man mår bra av och som inte kräver energi i form av oro i huruvida man kan ta sig till ett ställe eller inte.

Utmattade människor behöver inte arbeta med att vända sina negativa tankar eller lyssna på olika dialoger huruvida man vänder något till det positiva. De behöver hjälp med strukturen att inte samla alla tankar i hjärnan. De behöver hjälp med att bryta ner stora mål till små delmål och att röja hinder som blockerar deras väg. Sedan finns det ju så klart många fler saker. Men tycker att detta var viktigt att ta upp. Jag menar ska du orka vända en tanke till något positivt behöver du först kunna hantera och förstå det som tar energi.

// Linda

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *