Konsten att leva

Att vara människa är en konst för livet handlar om konsten att leva. Att leva inkluderar så mycket.

Tankar, tidshantering, nervositet, relationer, personlighet, motivation, motion, kost, känslor självkänsla, stress, sociala färdigheter, sömn, Ångest och ensamhet. Om du kan hantera dessa och ha en balans mellan dessa så klarar du av att bevara psykisk hälsa lättare.

De flesta kommer någon gång i livet möta krävande livssituationer.

För de med NPF är det extra tufft då förmågan att fundera över sin situation och lyssna till sin inre röst och sina insikter hos en del personer inte finns. Även så gäller föreställningsförmågan. Det finns dom som inte är medvetna om hur deras egna beteende påverkar omgivningen och på så vis enklare hamnar i konflikter.

Det är också viktigt att alla människor försöker förstå sin egen energi cykel. Introverta och extroverta perioder. Att hålla i och skapa sociala frekvenser. Vara medveten om sin egen personlighet och hur man uppfattas av andra. Det finns så mycket som spelar in i konsten att leva.

Motion och må-bra hormon

Det tjatas ständigt om att träning ökar välbefinnande just för att det sätter i gång och producerar olika hormon.

De olika hormonen är:

Serotonin – Skapar en känsla av tillfredsställelse och lugnar ner oss

Endorfin – Ökar ditt välbefinnande och dämpar smärta

Oxytocin – Skapar ökad tillit, minskar aggressioner, ångest och stress

Dopamin – Skapar en belöningskänsla

Träning frigör olika hormoner och signalsubstanser som får oss att må bra. Du får bättre koncentrationsförmåga, blir piggare, sover bättre och utsöndrar mindre av stresshormonet kortisol. Hjärnan bryr sig inte om det är kondition eller styrka du tränar, endorfinerna utlöses ändå. Endorfinerna är belöningen – det blir en drivkraft som tar oss igenom det där jobbiga. Vissa får en endorfinkick under ett träningspass, men för de flesta är det en känsla som infinner sig efteråt.

Mer om Oxytocin, en av de bästa beståndsdelarna av vårt antistress-system. I meditationen utlöses bland annat oxytocin, som ger en känsla av lugn och ibland även förhöjd känsla av lust. Oxyticin utlöses framför allt vid värme och beröring och några av er har säkert hört att det också utlöses när man kramas.  Och just nu är det ju totalt underskott på kramar för oss alla, så då måste vi ju hitta fler sätt att utlösa detta må-bra-hormon!! Förutom av beröring, ökar oxytocinaktiviteten också – hör och häpna, av simning! Effekten ökar om du simmar ofta och regelbundet. Oxytocinnivåerna tycks också öka av lugn musik.

Alltså, för en lugnare vardag: träna, meditera, simma, lyssna på lugn musik och om du har nära och kära omkring dig – kramas!

Hårdträning när man är utmattad är ett BIG NO!

Du som är i utmattning bör tänka på att hitta en träningsform som passar dig. Träna i ett tempo som passar dig och din kropp. En del människor får problem med viktuppgång efter en utmattning. Okunskapen om detta är väldigt stor och det handlar många gånger inte om att utmattade äter mer. Jag har läst att många träningsfreak, som tror sig ha kunskapen om detta ger råd att pressa sig ännu mer. Lyssna inte på dem! Dom vet oftast bara hur en frisk kropp funkar och kan bara ge råd utifrån det. Det är inte ovanligt att man efter en utmattning förstört både binjurar och ämnesomsättning. Som sedan leder till problem med sköldkörteln. Sköldkörteln reglerar ämnesomsättningen. Stress-hormonet kortisol är oftast förhöjt hos utmattade människor. Vilket leder till att personer med dessa problem oftast lägger på sig fett runt höfter och mage. I och med att binjurar tagit stryk så är det svårt att hitta energi. När energi inte finns är det svårt att hitta motivationen. I binjurarna sitter energin. Om vi inte har energi och ständigt är trötta och orkeslösa så handlar det inte om att vi är lata. Vi har organ som har gått sönder. Då behöver vi hitta metoder som stärker upp dessa organ. Hårdträning kommer förstöra oss ännu mer. Därför behöver var och en hitta det som passar henne eller honom bäst. Fortsätter vi att pressa kroppen kommer det tyvärr leda till att levern drabbas och en del får fettlever.

Jag har märkt att den bästa träningsformen för mig är promenader som jag kombinerar med gymträning och simning.

Allt är individuellt och måste bestämmas av den som ska utföra träningen. Ibland kan promenader vara mer än tillräckligt.

// Linda

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *